Πώς να διαλέξεις το καλύτερο όνομα για το startup σου

Ένα από τα πιο κοινά και συχνά λάθη που γίνονται από τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές είναι η επιλογή του ονόματος του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προτίθενται να ξεκινήσουν.

Μαζέψαμε τις πιο σημαντικές και χρήσιμες συμβουλές σε σχέση με το όνομα του brand ή του startup σας.

1.Δεν είναι απαραίτητο το όνομα της εταιρείας σας να έχει σχέση με το όνομα των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας.

Ακριβώς!
Πολλά άτομα έχουν την λανθασμένη αντίληψη πως
-το όνομα της εταιρείας τους, τους δίνει αποκλειστικό δικαίωμα και πως αν το χρησιμοποιήσουν για το όνομα των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους χωρίς να λάβουν περαιτέρω μέτρα, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα
-το όνομα της εταιρείας θα πρέπει να είναι το ίδιο με το όνομα των προϊόντων τους
Κι όμως: οι πιο πολλές εταιρείες έχουν όνομα που δεν έχει καμία σχέση και είναι πολύ διαφορετικό από την ονομασία των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουν.
Επομένως, ανεξάρτητα από το εάν το όνομα της εταιρείας σας είναι ΑΛΦΑ ΛΙΜΙΤΕΔ, μπορείτε να εγγράψετε όσα εμπορικά σήματα επιθυμείτε με ό,τι όνομα θέλετε!

Αρα, το όνομα των προϊόντων και των υπηρεσιών σας θα πρέπει να κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα ανεξάρτητα από το όνομα της εταιρείας σας.

2. Ανάλογα από τα σχέδια σας, δεν είναι απαραίτητο να εγγράψετε εμπορική επωνυμία.

Πολλοί θεωρούν λανθασμένα πως η μόνη σημαντική υποχρέωση που έχουν για να κατοχυρωθούν, είναι η εγγραφή μιας εμπορικής επωνυμίας.
Θα πρέπει, όμως, να πούμε πως μια εμπορική επωνυμία δίδει περιορισμένη προστασία και περιορισμένα δικαιώματα στον ιδιοκτήτη της. Είναι σημαντικό να πούμε πως μια εμπορική επωνυμία δεν περιέχει οποιοδήποτε περιουσιακό δικαίωμα στο όνομα. Με απλά λόγια, δεν δίδει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη της να απαγορεύσει οποιοδήποτε τρίτο άτομο από το να χρησιμοποιεί την εμπορική επωνυμία ως εμπορικό σήμα!

3. Κατοχύρωσε το όνομα του brand ή των προϊόντων σου ως εμπορικό σήμα.

Πριν ξεκινήσεις την προώθηση των ιδεών σου και οποιαδήποτε διαφήμιση για τις υπηρεσίες σου, βεβαιώσου πως έχεις ξεκινήσει τις διαδικασίες κατοχύρωσής τους ως εμπορικά σήματα.
Κι’ αυτό διότι ένα εμπορικό σήμα είναι το πιο σημαντικό όπλο που μπορείς να αποκτήσεις για να έχεις αποκλειστικά δικαιώματα στο όνομα και στο λογότυπό σου!

4. Βρες ένα όνομα ιστοσελίδας που να είναι ίδιο με το όνομα του brand σου.

Το διαδίκτυο αλλάζει. Για πρώτη φορά, ο ιδιοκτήτης μιας ιστοσελίδας θα έχει τους τρόπους και τους μηχανισμούς να ελέγχει τη χρήση του ονόματός του online.
Η μόνη προϋπόθεση είναι το όνομα της ιστοσελίδας να είναι εγγεγραμμένη και ως εμπορικό σήμα.
Επομένως, προκειμένου να γλυτώσεις έξοδα, φρόντισε η ιστοσελίδα σου να έχει την ίδια διεύθυνση με το εμπορικό σου σήμα.
Για παράδειγμα, εάν το λογότυπό σου είναι ALFA CAFE, κατοχύρωσε την ιστοσελίδα ALFACAFE.COM και όχι ALFACAFEBAR.COM (ή/και αντίστροφα!)

5. Το όνομα του brand και του startup σου είναι η πιο σημαντική σου ιδιοκτησία!

Γι’ αυτό και θα πρέπει να επενδύσεις στους πιο αξιόπιστους τρόπους προστασίας του!

Η ομάδα του IP Cyprus είναι στη διάθεσή σας να σας βοηθήσει για κάθε θέμα αφορά την προστασία, κατοχύρωση και ανάπτυξη των πνευματικών σας δικαιωμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε λόγοι για να προστατεύσεις το εμπορικό σου σήμα
Infographic: Πώς να προστατεύσεις το όνομα, την ιδέα και την εταιρεία σου στην Κύπρο

Related Posts

Leave a Reply